Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel
  • ISO_banner1.jpg
  • ISO_banner2.jpg
  • ISO_banner3.jpg

Asbesti ja sen historia lyhyesti

Yleisnimellä asbesti kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Yleisimmät asbestilaadut ovat krysotiili (valkoinen asbesti), krokidoliitti (sininen asbesti), amosiitti (ruskea asbesti) sekä antofylliitti (harmaa, tumman ruskea tai melkein musta asbesti). Rakennusmateriaaleissa asbestia alettiin käyttää 1920-luvulla ja käyttö oli laajimmillaan 1960-1970-luvuilla. 

Ennen kuin asbestin terveydelliset haitat tunnettiin, sitä pidettiin lyömättömänä materiaalina sen kestävyyden vuoksi. Asbesti kestää kemiallista rasitusta, iskuja ja kuormitusta, ja on helposti muokattavissa. Lisäksi se eristää sähköä ja melua, sekä on erinomainen lämmön-/paloeriste. 

Suomessa krokidoliitin käyttö ja asbestiruiskutus työtapana kiellettiin vuonna 1976, asbestin käyttö rakennusmateriaaleissa lopetettiin 1988 ja asbestin käyttö kiellettiin kokonaan vuonna 1994. Hyväkuntoiset ja ehjät asbestimateriaalit eivät ole vaarallisia terveydelle, mutta rikkoutuneista asbestia sisältävistä materiaaleista voi irrota erittäin vaarallisia asbestikuituja sisäilmaan.